Tours (18 minuten): De stad is de bakermat van de Franse taal. Dichtbij de Gallo Romaanse stadswallen vindt u het Quartier du Cathedral, het museum van fijne kunsten en de St. Gatien Kathedraal. Het oude stadscentrum is voetgangersvriendelijk en nodigt uit voor een fijne wandeling met een overvloed aan cafeetjes, restaurants en terrassen.
www.ligeris.com


Château d'Amboise (25 minuten): Dit mooie Château heeft geen architecturale eenheid van stijl. In het kapelletje bevindt zich het graf van Leonardo da Vinci, die in Amboise stierf. Amboise was de zetel van de Franse koninklijke macht. Vele koningen leefden in dit Château zoals Charles VIII, Louis XII en Francois I. (380.000 bezoekers per jaar)
(www.chateau-amboise.com)


Château Chenonceau (23 minuten): Dit Château vormt een magische witte stenen voetgangersbrug over de Cher en wordt wel het vrouwen Château genoemd. Op de eerste verdieping is een slaapkamer, die door 5 verschillende koninginnen werd gebruikt. De keukens bevinden zich in een holle pilaar van het Château. (900.000 bezoekers per jaar)
(www.chenonceau.com)


Château d'Azay le Rideau (26 minuten): Dit prachtig bevallige witte Château werd gebouwd van 1518 tot 1527. Het L-vormige Château was eens een versterkte Manoir en is nu een elegant gebouw. De binnenkant herbergt opmerkelijk goed bewaarde decoraties en meubilair. (375.000 bezoekers een jaar)
(http://www.azay-le-rideau.monuments-nationaux.fr/en/)


Château Blois (50 minuten): Een bijzonder trappenhuis en de beroemde moord op de Graaf van Guise kenmerken dit Château met zijn mix van flamboyante Gotiek, Italiaanse renaissance en klassiek. (370.000 bezoekers per jaar)
(www.chateaudeblois.fr)


Château Chambord (57 minuten): Dit reusachtige Château is een schitterend voorbeeld van de Franse architectuur van de Renaissance. Het heeft 440 ruimten en talrijke trappen, met inbegrip van de beroemde dubbele wentel-trap. Het is waarschijnlijk dat Leonardo da Vinci aan de ontwikkeling van dit Château deelnam. (700.000) bezoekers per jaar
(www.chambord.org/index.htm)


Château Chaumont (45 minuten): Dit Château werd gekocht door Catherine de Médici in 1560. Zij dwong Diane van Poitiers om Chenonceau voor Chaumont te verruilen. De Raadzaal is bedekt en verfraaid met prachtig majolica en mooie tapijten. (125.000) bezoekers per jaar
(www.chaumont-jardins.com/)


Château Cheverny (55 minuten): Dit prachtige Château, dat door graaf Hurault de Cheverny van 1604 tot 1634 werd gebouwd, heeft een klassieke fašade, welke een triomf van symmetrie en harmonie is. De Wapenzaal huisvest een verrassende verzameling van 15de en 16de eeuwse wapens en pantsers.
(www.chateau-cheverny.fr)


Château Langeais (27 minuten): Het feodale bolwerk van Langeais, met zijn hoge muren, ronde torens, slotgracht en ophaalbrug, heeft zonder schade de eeuwen overleefd. Gebouwd tussen 1465 en 1470 en ingericht met antiek meubilair en fijn tapijtwerk. (140.000 bezoekers per jaar)
(www.chateau-de-langeais.com)


Château d'Ussé (39 minuten): het Château van Ussé inspireerde Charles Perrault voor zijn sprookje "Doornroosje" en werd gebouwd op de fundamenten van een vesting uit de 11de eeuw. De Wachtkamer heeft een prachtig 17de eeuws plafond en bevat een verbazing-wekkende verzameling van oosterse wapens. (120.000 bezoekers per jaar)
(www.chateaudusse.fr/)


Loches (21 minuten): De natuurlijke verdedigingspositie van Loches is behouden gebleven sinds de 6de eeuw. De graven van Anjou en Henri II van Engeland versterkten de vesting totdat Koning Louis IX het in 1249 in een koninklijke woonplaats omzette. De prachtige Donjon werd gebouwd in 11de eeuw.
(www.chateau-loches.fr/)


Château Chinon (43 minuten): Deze enorme vesting werd gebouwd door Henry II Plantagenet in 12de eeuw. Het werd gekocht door Kardinaal Richelieu in de 17de eeuw. De vesting werd gebouwd op een rotsachtige onderlaag en is samengesteld uit verscheidene elementen. (115.000 bezoekers per jaar)
(http://www.forteressechinon.fr/)


Château Villandry (28 minuten): Gebouwd aan het einde van de Renaissance periode. Het Château herbergt gedeelten van een vroeger fort. De tuinen van Villandry veranderen met de seizoenen, voortdurend een verschillend beeld tonend. De moestuin is één van de mooiste van Frankrijk. (310.000 bezoekers een jaar)
( www.chateauvillandry.com)